Homoseksualiteit in de oudheid

Waarom was homoseksualiteit zo algemeen in de oudheid?

Veel van de huidige kennis over de Atheense jongensliefde komt van keramische schilderingen op vazen waarbij verschillende vormen en aspecten van een relatie werden afgebeeld.


Deze vazen werden veel gemaakt tussen 550 en 470 vChr waarna ze ofwel niet meer in de mode waren of vervangen werden door vazen uit edele metalen die de tand des tijd niet overleefden.

Algemeen
Om te beginnen moet je weten dat er bij de Grieken en Romeinen geen concept bestond rond homo- of heteroseksualiteit.
Mannen werden verondersteld zowel te vallen op vrouwen als op mannen, en de voorkeur voor slechts één van beide sekses werd beschouwd als excentriek.

Maar zoals beide gemeenschappen erg patriarchaal waren, was het in seksuele relaties belangrijk wat de status was van iemand, wie de penetratie deed en wat de leeftijd was van de twee.

Zowel bij de Grieken als bij de Romeinen was seks tussen twee mannen taboe, vooral voor degene die werd gepenetreerd werd gezien om de passieve partner te reduceren tot het niveau van een vrouw.

Een nog groter taboe bestond er op homoseks waarbij een oudere man zichzelf liet penetreren door een jongere man.

Regels
Hij vroeg de vader van de jongen om toestemming en probeerde de jongen aan zich te binden door hem geschenken te geven, bv. een haas als huisdier.
In de context van deze hofmakerij kunnen ook de ‘kalos’-inscripties op vazen gezien worden. Op deze vazen staat de afbeelding van een mooie jongen met het opschrift ‘xxx is mooi (kalos)’. Dit betekent echter niet dat gymnasia plaatsen van openbare zedenschennis waren.
Naaktheid en lichamelijk contact gaven nog geen toelating voor indiscrete seks.

Pederastie
Mannen gingen meestal homoseksuele relaties aan met jongens tussen de 16 en 18 jaar. Dit werd pederastie genoemd en kende naast seks ook een opvoedend aspect, waarbij de oudere man (altijd als de man met de baard afgebeeld en de jonge man zonder baard) als leermeester diende.

♦ Erotiek
Het erotische en seksuele aspect van de relatie, die gewoonlijk bestond uit omhelzing, betasting en niet penetrerende sex, eindigde wanneer de jongere volwassen werd waarna ze overging in een levenslange vriendschap.
Bij seksuele handelingen plaatste een partner zijn penis tussen de dijen van de andere. Penetratie werd aangezien als vernederend voor de ontvangende partner.

♦ Baard
Bij de Grieken werd van jongens verwacht dat wanneer ze een baard kregen ze op zoek gingen naar een vrouw en een familie starten, waarbij de man wel werd gementord door zijn oudere mannelijke partner, met andere woorden de voormalige lovers bleven vrienden.

Seks tussen twee volwassen, rijpe mannen werd als ongepast gezien.

Homoseks
Seks tussen twee mannen was enkel aanvaard tussen twee jonge jongens en in theorie was het enkel bedoeld om verbonden te zijn met elkaar, waarbij een man de andere zijn penis tussen zijn dijen klemde en verder niets.

Zowel bij de Grieken als bij de Romeinen was het aanvaard dat jonge jongens rond hun tiener jaren seks hadden, tot het moment dat ze een baard konden laten staan, dezelfde leeftijd waarop meisjes klaar (moesten) zijn voor het huwelijk.

♦ Anale seks
Anale seks was enkel voorbehouden voor hetero's. Gek genoeg is dat nu onder hetero's wel een taboe. Daarnaast was anale seks tussen man en vrouw in die tijd ook een prima vorm van anti conceptie, waardoor het vaak voor kwam onder gehuwde koppels die geen kinderen meer wensten.

Sodomie
Was ongepast, anale seks tussen volwassen mannen

Slaven en buitenlanders
Seks tussen twee vrij geboren mannen kon de reputatie van de jongeren aantasten, maar slaven en buitenlanders konden vrij hun gangen gaan.
Mannelijke en vrouwelijke prostitutie werd openlijk op straat bedreven in de straten van Rome.
Daarbij was het zo dat elke slaaf ook een seksslaaf was, waardoor seksuele relaties tussen meester en slaaf meer aanvaard werden in het oude Rome.

Vrouwen
Vrouwen leidden een teruggetrokken bestaan en Griekse mannen hielden er vaak homoseksuele relaties op na. Ze trouwden om kinderen te krijgen, maar hielden afstand en woonden op een andere verdieping. De vrouw nam niet deel aan het sociale leven van de man en hij zocht op verschillend vlak contact met zijn eigen geslacht.

♦ Lesbisch
Seks tussen twee vrouwen was trouwens niet illegaal of taboe. Dat kwam omdat zowel de Grieken als de Romeinen niet konden geloven dat zo iets zou gebeuren.

Bron Historia, G.geschiedenis, wikipedia

References

Historia
G.geschiedenis 
wikipedia
http://www.holebi.info/phpnews/kortnews.php?action=fullnews&id=10373

Foto's
Wikipedia

Art lijst

Schilderijen

Schilderijen en de dokter

Schilders

Historie lijst

Wetenswaardigheden lijst