Gabriel Metsu
1629, Leiden - 1667, Amsterdam, Nederland
Gabriel Metsu werd geboren in Leiden als zoon van een Vlaamse schilder die naar het noorden was uitgeweken. Hij was een leerling van Gerrit Dou, een schilder van genretafereeltjes en de stichter van de zogenaamde 'fijnschildersschool' , die gekemerkt werd door zijn uitstekende afwerking.
♦ Het zieke kind ♦
Een koortsig kind, een kom pap op een klein tafeltje en een bezorgde moeder.
♦ Diagnose
Belangrijkste verschijnselen: Koorts, mazelachtige huituitslag, vasospasmen op aangezicht en benen.
Neven verschijnselen: Jong meisje, 6-10 jaar oud, goed ontwikkeld, goed ontwikkeld, normaal gewicht.
Klinische diagnose: Acute virale infectie, mazelen? (rubeola?)
♦ Definitie: mazelen
Acute infectieziekte, gekenmerkt door een mazelachtige huiduitslag en slijmvliesontsteking van ogen en luchtwegen. Na en incubatietijd van ongeveer 2 weken, begint de ziekte met neusverkoudheid, hoest, conjunctivitis en de verschijning van Koplikvlekken op het slijmvlies van de mond.
Op de 3de of 4de dag krijgt de patiënt verkoudheid koors en donkerroze tot rode papilvormige vlekjes, gewoonlijhk eerst in het aangezicht of achter de oren. Die zijn in halve maantjes gegroepeerd en vloeien soms in elkaar over.
Na 3-4 dagen lijken die vlekjes geleidelijk te vervagen en worden ze gevolgd door afschilferende huid.
De symptomen zijn het ergst wanneer de huiduitslag zich manifesteert.
De ziekte wordt veroorzaakt door een virus, treft vooral kinderen, is extreem besmettelijk en één aanval van de ziekte levert doorgaans levenslange immuniteit.
♦ Bespreking
Het kind lijdt aan een acute ziekte, aangezien het, de koorts buiten beschouwing gelaten, nog in goede conditie is.Mogelijk speelde ze een paar uur eerder nog buiten, toen ze plots overvallen werd door rillingen, verlies van eetlust en slapheid in de benen.
Elke virale of bacteriële infectie kan op die manier beginnen. Alleen de huiduitslag en de wetenschap dat kinderen in de buurt of op dezelfde school mazelen hebben gehad, kunnen tot een juiste diagnose leiden.
Bron: Jan Dequeker