Magritte, Rene_Verboden af te beelden

René Magritte, 1907-1984
La réproduction interdite, Boijmans van Beuningen.

Toen Magritte in 1912 dertien jaar oud was, werd zijn moeder dood uit de rivier de Samber gehaald. Zij had zich met een doek voor haar voorhoofd in het water gestort. In zijn werk verwijst hij meermaals naar dit drama met illustraties van een gesluierde vrouw van wie het aangezicht bedekt is.
Magritte had twee broers: Raymond en Paul.


Edward James was een rijke Engelse aristocraat en een surrealistische dichter. In de jaren dertig ondersteunde hij Magritte en Dalí door werk van hen te kopen. Magritte maakte dit raadselachtige portret van hem. We zien Edward James van achteren, terwijl hij voor een spiegel staat. Daarin ziet hij hetzelfde als wat wij zien, namelijk zijn achterkant. Dat kan natuurlijk niet.
Om de verwarring te vergroten heeft Magritte het boek van Alan Poe, favoriete auteur van hem, wel in spiegelbeeld geschilderd.
Het betreft de Franse uitgave van ‘The Narrative of Arthur Gordon Pym‘, de enige roman van Poe.
Poe’s beschrijvingen van het macabere en mysterieuze werden door Magritte en andere surrealisten zeer gewaardeerd. Een dergelijke sfeer beheerst ook dit raadselachtige portret.

Magritte meende dat mensen ‘altijd willen zien wat verborgen is achter hetgeen wij zien’. Dit schilderij is er een interpretatie ervan. Wat in werkelijkheid niet kan, in een spiegel kijken en je eigen achterhoofd zien, kan wel in een schilderij. Dit soort ongerijmde beelden zijn kenmerkend voor het surrealisme.

Magritte
Wat de Belgische kunstenaar interesseerde, is de mysterie dat in het zichtbare alledaagse werkelijkheid ligt. Niet zozeer het onzichtbare het onderbewuste en droombeelden inspireerden hem, maar juist gewone onderwerpen waaraan hij een draai gaf.

Erik Beenker / Boijmans van Beuningen
De Collectie

References

Erik Beenker / Boijmans van Beuningen
De Collectie

Foto's
wikipedia

Art lijst

Schilderijen

Schilderijen en de dokter

Schilders

Historie lijst

Wetenswaardigheden lijst