Twee paarden in een landschap (allegorie van de waarachtige liefde)
De prins op het witte paard in dit schilderij van Hans Memling is een aapje.
Het is een allegorie op de liefde, maar de betekenis is moeilijk te doorgronden aangezien het werk niet meer compleet is. Het maakte waarschijnlijk deel uit van een tweeluik.
Het linkerdeel bevindt zich in een Amerikaanse collectie. Het is het portret van een vrouw met een bloemetje in haar hand, een teken dat ze verliefd is.
In die samenhang zou het bruine paard trouw en hartstocht symboliseren het kijkt verlangend naar links, waar de vrouw zich zou bevinden.
Het witte paard staat voor de koele, onverschillige minnaar. Het heeft geen belangstelling voor haar, maar drinkt liever een slokje water.
Het aapje op de rug symboliseert mogelijk het egoïsme.
De meeste schilderijen uit de late middeleeuwen hebben een religieus thema. Dit werk van Memling vormt hierop een uitzondering.
Hans Memling 1439-1494
Hij was hoogstwaarschijnlijk een leerling van Rogier van der Weyden en heeft het grootste deel van zijn leven in Brugge door gebracht.
Omdat hij in 1465 een van de grootste belastingbetalers van de stad was, kunnen we aannemen dat hij zeer vermogend was.
Memling wordt gezien als een voorbeeld van de belangrijkste Vlaamse schilders. Zijn schilderijen hebben vaak een statische karakter dan die van zijn tijdgenoten.
Zijn werk was tot in Italië bekend.
Boijmans Van Beuningen
Rotterdam
De Collectie / Erik Beenker