Hartziekte (Egyptische prinses)

Egyptische prinses is oudste mens met hartziekte

De Egyptische prinses Ahmose Meryet Amon is de oudste mens met een aantoonbare hartziekte.
Dit beweren onderzoekers op basis van recente scans van de mummie. Daaruit blijkt dat de helft van de aderen van de prinses verkalkt zijn. De wetenschappers beweren dat Ahmose Meryet Amon leed aan coronaire arteriosclerose, een aandoening waarbij arteriële plaque kan leiden tot een hartaanval of beroerte.
Ahmose Meryet Amon leefde 3.500 jaar geleden en stierf voor haar vijftigste verjaardag. Ze is bijgezet in de Deir el-Bahri-tempel langs de Nijl.


♦ Tijdmachine
“Als de prinses nu uit een tijdmachine zou komen, dan zou ik haar vertellen dat ze zo snel mogelijk moet afvallen”, vertelt professor Gregory Thomas van de universiteit van Californië in Irvine. “Nadat ze gewicht heeft verloren, moet ze een hartoperatie ondergaan. Ze zou namelijk een dubbele bypass (vaatomleiding, red.) nodig hebben.”

♦ Elite
De dochter van farao Sequenenre Tao II behoorde tot de elite, waardoor ze altijd eten tot haar beschikking had. Daarnaast werkte ze waarschijnlijk nooit, waardoor ze minder calorieën verbruikte dan de gemiddelde Egyptenaar. Het is dus niet gek dat ze erg dik werd.

♦ Erfelijk?
De onderzoekers vonden meer mummies met beschadigde aderen. Hoewel deze mensen waarschijnlijk de dupe zijn geworden van een slecht dieet en weinig beweging, sluiten wetenschappers niet uit dat de hartziekte een genetische aandoening is. Er is meer onderzoek nodig om met zekerheid vast te stellen of de hartziekte erfelijk is of niet.

oorspronkelijke bron
"Egyptian Princess Mummy Had Oldest Known Heart Disease" -
National Geographic

References

Art lijst

Schilderijen

Schilderijen en de dokter

Schilders

Historie lijst

Wetenswaardigheden lijst